За парите на държавата и реални ли са прогнозите за рекорден бюджетен дефицит догодина? 

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За парите на държавата и реални ли са прогнозите за рекорден бюджетен дефицит догодина? В студиото актуалните теми коментират Любомир Дацов - бивш зам.-министър на финансите, Кузман Илиев - икономически анализатор, журналист и продуцент и Георги Ангелов - ст. икономист в Институт "Отворено общество".

Според Любомир Дацов бюджетът е бил дестабилизиран с поредица от решения от 2021 г. насам. Той заяви, че трябва да се направи консолидация, която да мине през разходната част. Според Дацов парите за бизнеса не са такъв проблем. "Инфлацията следващата година се очаква да почне да пада", обясни Дацов.

"Субсидираме и малките ударени от кризата, субсидираме и тези, които печелят от кризата. Ако насочим помощта към тези, които страдат от кризата, а тези, които печелят от кризата, да не ги подпомагаме, ще може със същите пари да имаме по-нисък дефицит", коментира Георги Ангелов. Той е категоричен, че пари има, но те изтичат в неправилна посока.

"Имаше уроци, които бяхме научили след фалитите на България, сега, като че ли сме се поразпищолили и правим грешни обещания и създаваме грешни очаквания у гражданите за едни социални плащания, които ако не бъдат извършени ще предизвикат изключително обществено недоволство. Това означава, че политически се залага мина, следващите са задължени да направят плащания, защото ще излезат хора на улицата, ще има протести", каза Кузман Илиев.
Той споделя мнението на служебния министър на финансите, че трябва да се преструктурират разходите.

 

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад